Публикувано в Монтесори

Тайната торбичка

Целите на тази игра са учене и припознаване на форми и предмети и обогатяване на речника. С нея се стимулират сетивата. Тя има много варианти, затова винаги може да се предлага с нов елемент, за да буди всеки път интереса на детето.

Предварително се подготвят няколко предмети, по двойки еднакви. Аз използвам в случая геометрични фигури от дърво- два кръга, два триъгълника, два квадрата и два цилиндъра.

IMG_20160531_183811_1

Една от фигурите се поставя в торбата, а другите на маса или на пода пред детето. То бърка с ръка в торбичката без да гледа и опипва фигурата.

IMG_20160602_111027_1След това трябва да познае фигурата сред тези, които са изложени пред него. В зависимост от етапа на развитие на детето то казва името на фигурата, посочва я с ръка или отива до нея.

След като я познае в торбичката се слага следващата фигура, без детето да вижда коя е.

Най-добре е да се започне с по-лесен вариант, като се подберат познати на детето предмети, които са с различна големина, форма и повърхност. Например ние започнахме с орех, химикал, шишарка, ябълка и т.н.

Ако детето се справя добре, може трудността да се повиши, като се подбират предмети, различаващи се само по форма, например геометрични фигури, направени от един и същи материал.

В оригиналния вариант се използват две торбички, едната за родителя, другата за детето. Родителят изважда един предмет, след това детето трябва с пипане да извади съответния от своята торбичка. Разликата е в това, че всички предмети са в торбичката му и то трябва да напипа и различи правилния. Това прави играта още по- трудна.

Най- важното е да се приспособи играта към възможностите и уменията на детето, така че то да се забавлява, да изпитва удовлетворение от това, че се справя и да научава нови неща.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s